Avdelingsleder for HMSREG, Kathrine Steen Andersen hos København kommune ved lansering av HMSREG-systemet.
Avdelingsleder for HMSREG, Kathrine Steen Andersen hos København kommune ved lansering av HMSREG-systemet.

HMSREG etablert i København

1
.
9
9
2020

Mandag 25. november tok København kommune som første aktør i Danmark i bruk ID-kort på byggeplasser som et vern mot sosial dumping. Pilotprosjektet i København blir kjørt av CSR-avdelingen (Corporate Social Responsibility) i kommunen. CSR-avdelingen i København kommune har som mål å avdekke sosial dumping hos kommunens leverandører. De oppgir at de har funnet uregelmessigheter på rundt 70 prosent av sine kontrollbesøk, som i 2018 var medvirkende til at underbetalte medarbeidere fikk etterbetalt omtrent 4.3 millioner kroner som de var blitt snytt for.

– Det er veldig bra at vi har kommet så langt og det er et prestisjeprosjekt å være med på. Det er en milepæl at det er første gang HMSREG tas i bruk utenfor Norge. Prosessen har hatt sine utfordringer, spesielt knyttet til hvordan innsjekking av kort/mannskap skal foregå. Dette fordi det ikke finnes ordninger tilsvarende HMS-kortet i Norge, slik at alle integrasjoner mot HMSREG må bygges fra bunn av. Men nå føler vi at vi er kommet et langt stykke på vei og er sterkt motiverte for å støtte kommunen i deres utbredelse av ID-kort ordningen, forteller prosjektleder for HMSREG, Thomas Skjelde Økland.

Pilotprosjekter

Det er i første omgang inntil fire pilotprosjekter over en to-årsperiode. Første prosjekt er byggingen av en større barnehage (180 barn/40 medarbeidere) i Ørestaden, like ved Kastrup lufthavn. Ved å bruke HMSREG kan København kommune ha kontroll på hvem som jobber på de ulike byggeprosjektene og om de er seriøse aktører i bransjen. Dersom pilotprosjektet er vellykket er det mulig at en dansk ID-kort løsning, tilsvarende HMS-kort ordningen i Norge, kan bli en nasjonal løsning. Dette vil øke HMSREGs attraktivitet i det danske markedet.

Basert på ID-kort

Alle medarbeidere får utlevert ID-kort som de må skanne ved inngangen til byggeplassen og bære synlig på kroppen. Omegas skybaserte system gir enkelt oversikt over hovedentreprenør og underleverandører på byggeprosjektene og henter inn informasjon om mannskapet som blir registrert ut og inn av byggeplassene. Systemet lagrer informasjon om ansatte og deres ansettelsesforhold. Ved mistanke om juks kan kommunen raskt foreta en sjekk og kreve å se de ansattes lønnsslipper og ansettelsesbevis.

HMSREG er i dag i bruk hos flere store statlige foretak i Norge, de fire største entreprenørselskapene og flere kommuner. Det har blitt et system som er kjent av mange og som, i samspill med StartBANK, er anerkjent som den ledende løsningen for å støtte seriøsitetsarbeidet i bygg- og anleggssektoren.

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.