Ansatte i Skanska
Ansatte i Skanska

Byggebransjen satser på HMSREG

23
.
5
5
2019

Omegas HMSREG-system kan bli et viktig verktøy for seriøsitetsarbeidet i byggebransjen, tror Skanska, AF Gruppen og Veidekke. Alle tre selskap tester nå ut systemet for bruk på sine byggeprosjekter i Norge.

Formålet med HMSREG-systemet fra Omega er å forhindre arbeidskriminalitet og forebygge sosial dumping i byggebransjen. Systemet var i første omgang hovedsakelig myntet på offentlige byggherrer, men nå har også tungvektere i byggebransjen fattet interesse.

Skanska, Veidekke og AF Gruppen skal i løpet av et halvt år teste ut systemet på noen av sine bygg- og samferdselsprosjekt på Øst- og Sørlandet.

- Vi har stor tro på at HMSREG vil tilføre bransjen en viktig systematisering og forenkling rundt godkjenningen av underentreprenører og mannskap. I tillegg vil systemet bidra til bedre oversikt og løpende kontroll på byggeplassen, sier Ragnar Furru, innkjøpsdirektør i AF Gruppen.

Trendsettere i bresjen

Omega utviklet HMSREG i samarbeid med Oslo kommune, som også var første kunde til å ta i bruk systemet. I utgangspunktet var systemet var først og fremst utviklet med tanke på offentlige byggherrer, sier løsningsansvarlig Arne Myskja i Omega.

- Nå ser vi også at det har stor effekt og verdi for aktørene i bygg- og anleggsbransjen, da det er entreprenørene som daglig har ansvaret for å holde kontroll på arbeidere på byggeplassen. Veidekke, Skanska og AF Gruppen er trendsettere i markedet og det er en milepæl for oss i Omega når de nå velger å benytte seg av HMSREG, sier Myskja.

Selv etter flere år med HMS-kort som en obligatorisk ordning, er det stort forbedringspotensial når det gjelder konsekvent bruk av kortene, mener han.

- Nye krav til bedre oversikt på byggeplassene og mer kontrollvirksomhet, gjør det nødvendig med gode oppfølgingssystemer. Ved å benytte informasjon fra enhetsregisteret, HMS-kort og StartBANK (bransjens egen løsning for kvalifisering av leverandører), kan HMSREG bidra til å sikre at mannskapet på en byggeplass har gyldige arbeidsforhold hos godkjente leverandører, forklarer Myskja.

Samler informasjonen i ett system

Ved å gi underentreprenørene mulighet til å forhåndsregistrere mannskapet som skal arbeide på et prosjekt, vil selve kvalifisering av mannskap når de kommer på byggeplassen forenkles. Dette kan gi både tryggere arbeidsplasser og spare tid for alle parter.

- HMS-kort og Startbank er to av våre viktigste verktøy for å kontrollere og følge opp våre kontraktspartnere, i tillegg til revisjoner og undersøkelser av lønns- og arbeidsvilkår. Men oppfølgingen er tidkrevende arbeid, noe HMSREG vil forenkle betraktelig. Skanska har alltid hatt et stort fokus på seriøsitetsarbeidet, og med HMSREG vil både kontroll og oppfølging av alle våre kontraktspartnere bli både styrket og forenklet, sier sikkerhetssjef i Skanska, Arild Berglund.

Det finnes allerede flere løsninger som bidrar til seriøsitetsarbeidet i byggebransjen. HMSREG erstatter ikke disse, men Omega har valgt å bygge videre på dem for enda bedre effekt.

- Vi har utviklet HMSREG til å bli «limet» som sørger for at alle de ulike løsningene snakker sammen. Slik vil alle eksisterende løsninger ha enda bedre nytte for entreprenørene. Flere av de eksisterende løsningene dekker kun kvalifiseringsprosessen og kontraktsarbeidet i byggeprosjekter, mens HMSREG er utviklet til å også kunne sørge for kontroll også i gjennomføringsfasen, forteller Myskja.

Utvikler bransjestandard

Systemet er den siste tiden videreutviklet for å bedre tilpasses entreprenørene. Målsetningen er at systemet skal kunne bli en bransjestandard for å sikre seriøse aktører i bransjen landet over.

- Byggeprosjekter er blitt så komplekse at man ofte trenger spesialkompetanse levert fra underleverandører. For å redusere risiko i prosjektene trenger bransjen derfor gode ordninger og strukturer for ryddige forhold mellom entreprenører og underentreprenører. Målet vårt er å bygge standarder hvor alle aktører i byggebransjen kan bidra til ryddighet og til å styrke seriøsiteten i bransjen, sier Myskja.

Veidekke har allerede testet systemet på to prosjekt, og har så langt hatt gode erfaringer med HMSREG, forteller IT-administrator i Veidekke, Kim Andrè Håland.

- Målet er at systemet skal tas i bruk av hele Veidekke, både for entreprenører, og i industri- og anleggsprosjektene våre. Vi håper jo også at dette kan bli en bransjestandard. Til nå har vi kjørt HMSREG sin standardløsning. I godt samarbeid med Omega har vi nå integrert Veidekke sine interne HMS krav og rutiner for innregistrering på byggeplass. Nå skal vi teste ut denne litt mer entreprenørvennlig løsningen og har tro på at dette vil styrke arbeidet ytterligere, sier Håland.

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.